HİPERDONTİ

 

Hiperdonti, ağzınızda aşırı diş büyümesi olan bir durumdur. Fazladan dişlere süpernümerer dişler denir. Bu ekstra dişler, dişlerin ve çenenin tutunduğu kavisli bölge olan diş kemerlerinin herhangi bir yerinde büyüyebilir.


Hiperdonti yaşa, cinsiyete veya ırka özgü değildir, ancak yarık dudaklı, Gardner sendromlu veya Down Sendromlu çocuklarda daha yaygındır. Bu nedenle, bu hastalıklar olmaksızın Hiperdonti'den muzdarip olan herkes anormal olarak kabul edilir. Artık ekstra dişlerin konumuna ve morfolojisine bağlı olarak, Hiperdonti iki tipte kategorize edilebilir:


Paramolar Hiperdonti - Azı dişlerinin yanında fazla dişlerin büyümesi meydana geldiğinde, bunlar Paramolar Hiperdonti olarak adlandırılır.


Mesiodens Hyperdontia - Bu tip daha yaygındır ve iki üst merkezi kesici arasında ekstra dişlerin büyümesinden oluşur.


Hiperdonti Belirtileri ve Nedenleri


Hiperdonti'nin belirgin semptomu, diş arkının herhangi bir yerinde büyüyen ekstra dişlerdir. Genelde ağrılı olmamakla birlikte bazı durumlarda dişlerin çapraşıklığı çeneler ve diş etleri üzerinde ek baskıya neden olarak diş etlerinde şişlik ve ağrıya neden olabilir. Aynı zamanda dişlerin yönelim bozukluğuna neden olur ve bu da hastanın görünümünde değişiklik getirecektir. Bununla birlikte, gerekli diş çiftinden fazlası konuşma ve yeme alışkanlıklarını engellemektedir.


Hiperdonti'nin her nedenini sonuçlandırmadan önce çok fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, yine de aynı şeyden sorumlu iki ana faktör vardır.


Genetik faktörler - Çok sayıda dişi olan ebeveynler, aynı hastalığa sahip bir çocuğa sahip olma eğilimindedir.


Çevresel faktörler (Kesin neden veya tetikleyici unsur hala bilinmemektedir).


Hiperdonti Tedavisi


Ne kadar erken teşhis edilirse o kadar iyi tedavi edilir. Tamamen büyümüş fazladan dişler sorunu kolaylıkla ortaya çıkarabilse de, sorunu erken aşamada tahmin etmek yine de zordur. Uzmanlar, 2 yaşında veya daha sonra teşhis edilebileceğini öne sürüyor. Yapmanız gereken tek şey, vücudunun küçük ayrıntılarını görmezden gelmek yerine, çocuğun bakımını üstlenirken dikkatli olmaktır.


Pekala, bazı durumlarda hiperdonti tedavi edilmek zorunda değildir, ancak diğerlerinde bu fazladan dişler normal süreçleri engelleyerek çıkarılma ihtiyacını doğurur. İşte bir diş hekiminin size süpernümerer dişleri çektirmenizi tavsiye edeceği birkaç koşul:


Ekstra dişlerin görünmesini sağlayan genetik bir rahatsızlığınız olduğunda


Yiyecekleri düzgün çiğneyemediğinizde ve fazla dişler yemek yerken ağzınızı keserse


Fazla dişler rahatsızlık veya huzursuzluğa neden olduğunda


Dişeti hastalıklarına ve çürüklere yol açan hipertansiyon nedeniyle dişlerinizi fırçalayamadığınızda veya diş ipi kullanamadığınızda


Fazladan dişler yüzünden görünüşün hakkında rahatsız olduğunuzda


Fazla dişler yemek yemede, çiğnemede, fırçalamada veya kalıcı dişlerin büyümesinde sorun yaratıyorsa bir an önce çekilmesi önerilir. Aksi takdirde, uzun süreli ağrılı etkiler yaratabilirler

Yorumlar

Popüler Yayınlar