Kripto Paralar ve Finans Sektörü

Yatırım psikolojisi Nasıl Yönetilmeli ?

Yatırım maceraları, bir kararla başlayan bir süreçtir. Yatırımcıya yardımcı olacak bazı unsurlar bu dönemde mevcut değilse, hata payı ve büyük istenmeyen riskler daha yüksek olabilir. Çoğu yatırımcının hatası, bir enstrümana yatırım yapmak ve tam olarak bilmediğiniz hatalar gibi temel araçlar olarak gruplandırılabilir. Bu nedenle hatalar dikkatlice analiz edilmeli ve sonraki adımlarda tekrarlanmamalıdır. 


İlk olarak, uygun ekipman olmadan bilinmeyen bir finansal araca yatırım yapmak, istemeden kafa karışıklığına yol açabilir. Bu durumda atılan her adım bilinmeyen bir yöne götürür. Teknik ve temel donanım olmadan çözülen bu süreç, üçüncü şahısların tavsiyelerine konu olabilir. Bu nedenle yatırımcının yatırım aracı piyasasının nitelik ve bilgisine sahip olması gerekmektedir. Aksi takdirde dümen bilinmeyen bir denizde hareket edebilir ve fırtınaya maruz kalabilir. 


Bir yatırımcının teknik ve temel araçları edindikten sonra kendine aşırı güvenmesi durumunda kötü davranışlara yol açabilecek bir başka faktör. Bir kişinin makul bir özgüven seviyesini sürdürmesi, kararlarını gözden geçirmesi ve kendi stratejisini ve planını geliştirmesi gerekir. Aksine, güvenlikte çok az şey yapmak zararlı olabilir. Tek çözüm, zaman içinde bilgi ve deneyimi artırmaktır. 


Yatırımların planlandığı gibi gitmemesinin bir diğer nedeni de geçmişe atıfların ve kayıplardan kaçınmanın yatırımcı psikolojisinde yaygın olmasıdır. Yalnızca önceki fiyatlardaki değişikliklere veya önceden kaydedilmiş kazançlara/zararlara atıfta bulunarak yatırım yapan yatırımcılar genellikle yanılmaktadır. Bu nedenle sadece geçmişten sonuç çıkarmamamız gerektiğine inanıyorlar. 


Pozisyon açtıktan sonra yapılan diğer bir hata, kayıpları kapatmak veya kar etmek değildir. Her açık pozisyon karlı değildir. Bu nedenle yatırımcının zarar miktarını dikkate alması ve buna göre pozisyon açması gerekmektedir. Zararın kabul edilmemesi nedeniyle yatırımcı mümkün olduğu kadar uzun süre görevde kalmaya devam edecektir. Trenddeki inatçılık ve ters yönde hareket etmek yatırımcıya maliyeti ikiye katlayacaktır. Bu nedenle gerekirse kişi yerini kaybetmiş olarak kapatılmalıdır. Tersi versiyon, kazanırken kar elde edememek ve yakın pozisyonları işgal etmemek. Bu davranış, pozisyon kaybına neden olabilir. 


Son olarak, en yaygın hatalardan biri panik yapmak ve doğrudan yatırım yapmak için acele etmektir. Yatırımın vadesi azaldıkça gelir tutarlılığı azalabilir. Özellikle kripto para piyasasında güçlü yatırımcılar aynı anda birkaç kez ticaret yaparlar. Bu nedenle, oldukça değişken bir piyasada beklenmedik kararların alınması gerekecektir. Bu, hata eşiğini artırabilir. Bu nedenle operasyonel işlemlerden kaçınmakta fayda vardır. Yatırımcı piyasaya yeni bir oyuncu olarak girerse ve ilk 4 unsuru kontrol etme kabiliyetine sahip değilse, yatırım süresi kısa olmamalıdır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar